A digitalizáció vívmányai c. konferencia

A digitalizáció vívmányai c. konferencia

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet negyedik jogászkonferenciáját december 8-án, szombaton Karlócán tartotta meg A digitalizáció vívmányai címmel, melyet Nyilas Mihály, a VMJE elnöke nyitott meg. A konferencia azzal a céllal lett életre hívva, hogy keresztmetszetet adjon a digitalizáció helyzetéről a jogban, hiszen Szerbiában és ugyanakkor Magyarországon is, ahol sokkal fejlettebb szinten van a digitalizáció, ma már nem lehet enélkül a piacon maradni. A konferenciának mintegy 70 résztvevője volt és elsőként dr. Németh Gabriella, az OFFI vezérigazgatója tartotta meg előadását a digitális jogi szakfordításokról az OFFI jó gyakorlatában.

Őt követően dr. Mayer Erika, a Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség elnöke a Kárpát Jogi Network programot ismertette a szakmai tanácsokozáson. Kiemelte, a program célja, hogy a magyar nemzetiségű jogászokat együttműködő hálózatba fogja össze.



A Vajdasági Magyar Jogász Egylet gondozásában jelent meg a Milyen jogon? jogász ABC fiataloknak című kiadvány. Célja a jogtudomány népszerűsítése és a jogi kategóriák megismertetése. Brenner János, a Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztője előadásában elmondta, hogy nem csupán egy száraz jogi ismertetőről van szó, hiszen a kiadvány által életszerű példákat adnak a szerzők a jog világából.



A szakmai tanácskozás második részében dr. Hózsa István, kamarai jogtanácsos tartotta meg elsőként lendületes és példákkal alátámasztott szakmai előadását, amikor is az elektronikus pervitel (E-PER) a magyar bíróságokon témakörét járta körül. Losoncz Dávid vajdasági magyar ügyvéd pedig a szerbiai helyzetet igyekezett előadásában körbejárni, és rámutatott azokra a hiányosságokra, melyet munkája során észlel a digitális ügyintézés világában. A tanácskozást Bálint Ágota, Szabadka Város Közigazgatás hivatalvezető-helyettesének szakmai előadása zárta, amikor is teljes képett kaphattak a megjelentek a digitális ügyintézésről az önkormányzatokban.



A konferencia befejeztével a megjelentek egy rövid látogatást tettek a Karlóca fölé magasodó domb tetején található, a Béke kápolnájaként ismert Béke Királynője templomban, melyet a karlócai békekötés helyszínére építettek. A látogatást követően pedig dr. Mészáros Zoltán történész, főlevéltáros e neves eseményről, a karlócai békéről tartott egy színvonalas előadást.



A történelmi áttekintést nyújtó előadást követően a jogászkonferencia résztvevői a Bajilo borpincészetben kiváló borok és élőzene mellett folytatták a barátkozást.